AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

'Inzetten op doorbraak van elektrische auto's'

Belasting
"De autobelastingen moeten worden ingericht op een meer massale doorbraak van elektrische en zeer zuinige voertuigen", meldt Staatsecretaris Wiebes van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer. "Ook in het komende decennium blijven fiscale prikkels nodig om aan te zetten tot duurzaam en elektrisch autorijden." Ook wil hij de bestaande autobelastingen versimpelen.

De staatsecretaris is verantwoordelijk voor het bedenken van een hele stoot nieuwe regels rondom de autobelastingen, met name de BPM en fiscale bijtelling lijken in hun huidige toestand niet te handhaven. De aanpassingen zullen binnen afzienbare tijd bekend worden. Hoe Wiebes ze precies gaat vormgeving is daarom nog een verrassing, (al zijn er wel wat hints), maar hij heeft vandaag wel in algemene zin laten weten welke kant hij op wil.

"Het kabinet is voornemens het stelsel van autobelastingen te vereenvoudigen, waarbij de totale in huidige wetgeving vastgelegde lasten in het autodomein niet worden verhoogd", meldt hij. Dat betekent dus dat de autobelastingen in zijn totaal niet omhoog mogen gaan. Ongetwijfeld gaan brancheverenigingen Bovag en RAI hem hier aan houden.

De staatssecretaris rekent voor hoe alle voordelen een flink gat hebben geslagen in de begroting. "Waren de inkomsten uit BPM in 2007 nog € 7200 per verkochte auto, in 2013 bedroegen die nog maar ruim € 2700." Het systeem had echter wel effect: "Inmiddels is de CO2-uitstoot van nieuwverkochte auto's in Nederland de laagste in Europa en het aandeel (semi-) elektrische auto's het hoogste." Maar hij noemt de daarvoor betaalde prijs per ton CO2 te hoog.

"Het stelsel van autobelastingen in het algemeen en de duurzaamheidsprikkels in het bijzonder, moeten worden ingericht op een meer massale doorbraak van elektrische en zeer zuinige voertuigen in een volgende fase van verduurzaming." Dit lijkt in tegenspraak met zichzelf, omdat hij én versimpeling wil, én nog meer inzetten op fiscale prikkels om EV's te promoten. Het zijn nu juist die fiscale prikkels die het huidige systeem zo ingewikkeld hebben gemaakt. Het maakt nieuwsgierig naar zijn oplossingen, die we pas later te horen krijgen. Een deel van de bal wordt richting de EU gespeeld. "Het kabinet zet sterk in op aanscherping van Europees bronbeleid; dit komt uit de evaluatie naar voren als zeer effectief, relatief efficiënt, weinig verstorend en goed." Als de Autobrief II uitkomt zal blijken in hoeverre Wiebes daarmee zijn problemen over de schutting gooit.

Lezersreacties (72)

Reageren