AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Land Rover Freelander (2013)

Meer pit met minder pitten

Land Rover Freelander
Land Rover Freelander
Land Rover Freelander
Land Rover Freelander
Land Rover Freelander
Land Rover Freelander
Land Rover Freelander
Freelander MY 2013
AutoWeek 2 2013
AutoWeek 2 2013

Je leest het in AutoWeek 2 2013

Land Rovers 'kleintje' is aangescherpt voor het nieuwe modeljaar. En voor die gelegenheid is meteen het downsizemonster op de Freelander losgelaten. Geen zescilinder benzine meer voor de instap-LaRo. Is dat een verlies? In het oosten van Canada zoeken we dat uit.

Aan het einde van de vorige eeuw besloot Land Rover de doelgroep te vergroten door de drempel te verlagen en dat resulteerde in de lancering van de Freelander in 1997. Een auto die niet uitblonk in verfijndheid en afwerking en zodoende wellicht wat afbreuk deed aan het 'premium'-imago van Land Rover. Maar dat kon niet verhinderen dat de Freelander lange tijd Europa's best verkochte 4x4 was. In 2006 was het tijd voor de tweede generatie Freelander en die editie was een kwalitatieve reuzensprong voorwaarts. Vanaf dat moment was de Freelander een waardige kleine Range Rover. Om die auto ook volgend jaar vers te houden is hij voor modeljaar 2013 licht gefacelift. En als we licht zeggen, bedoelen we ook licht. De lichtunits voor en achter zijn aangepast en er staan nieuwe, zeventien inch wielen op de bestellijst. Hier en daar zijn wat details aan de grille en omlijstingen gewijzigd. Vanbinnen is er een nieuwe middenconsole met zeven inch lcd-scherm, een nieuw infoscherm tussen de klokken en de bediening van het Terrain Response System gebeurt niet langer met een draaiknop, maar met drukknoppen. Wat ons betreft niet echt een verbetering, maar het is wellicht goedkoper te produceren. Het contactslot is vervangen door een startknop, en verder is er een drietal nieuwe kleuren om te benadrukken dat je het nieuwste van het nieuwste rijdt. De elektronische parkeerrem maakt mogelijk dat de remkracht wordt aangepast aan de hellinghoek en als je een uitvoering met achteruitrijcamera hebt, krijg je daar ook een aankoppelfunctie voor de aanhanger bij, die op het scherm precies de lijn aangeeft die je moet volgen om de vangmuil recht boven de kogel van de trekhaak te krijgen. Het navigatiesysteem kan ons minder bekoren. We beginnen onze rit in het centrum van Montréal. Terre inconnu voor ons, maar de gps weet het niet veel beter. Aanwijzingen komen vaak pas wanneer we een kruispunt al tientallen meters voorbij zijn.

Gadgets

Dat zijn leuke gadgets, maar het grootste nieuws ligt, zoals zo vaak bij facelifts, onder de motorkap. De 3,2-liter zescilinder benzinemotor is vervangen door een vierpittertje, geheel in de geest van deze tijden van downsizing. Deze motor kwamen we eerder tegen in de Evoque. Ondanks zijn aanzienlijk kleinere slagvolume, ruim een liter minder, biedt hij wat meer vermogen (240 pk i.p.v. 233) en vooral meer koppel (nu 340 Nm, voorheen 317). Dit is bereikt door directe brandstofinjectie en het monteren van een turbocompressor. Balansassen moeten de koude douche voor zescilinder-adepten een beetje binnen de perken houden en het moet gezegd, dat lukt aardig. De motor heeft een erg mooie loop en bovendien is de geluidsisolatie uitstekend, zodat je amper in de gaten hebt dat je twee cilinders heb moeten inleveren. Standaard op deze motorisering is een zestraps automaat. Op de weg toont de vernieuwde Freelander zich als een prettige reisauto zonder veel gedein en gehel dat je in deze klasse veel tegenkomt. Maar Land Rover is vooral trots op de terreincapaciteiten van hun kleintje en ze sturen ons dan ook diverse malen de Canadese bossen in. En daar toont de Freelander zich een waardige Land Rover. Net als in zijn grote broer Range Rover neemt het Terrain Response System je de meeste moeilijkheden van het offroaden uit handen. Ten opzichte van de Range Rover mist de Freelander een lage gearing, maar ondanks dat komt hij verder dan je zou verwachten.

Maar de essentie van de nieuwe motor is natuurlijk dat hij zuiniger is dan de zespitter. Ruim tien procent volgens de officiële cijfers, en dat is dan ook weer goed voor de CO2-emissie en dus voor de BPM in ons land. De zescilinder kostte 63 mille, voortaan rij je al een Freelander op benzine voor dertienduizend euro minder. Met ongeveer dezelfde prestaties.

Behalve deze nieuwe benzinemotor zijn er voor de Freelander twee dieselmotoren leverbaar, die we beide al kennen van voor de facelift. De TD4 heeft 150 pk, de SD4 190. De TD4 heeft standaard – even de oren dicht houden, Land Rover puristen – voorwielaandrijving. Beide diesels hebben een handgeschakelde zesbak, de automaat is op de 190 pk versie als optie leverbaar.

Lezersreacties (8) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.