AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Aston Martin onthult hypercar AM-RB 001

Red Bull geeft hem vleugels

Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Aston Martin AM-RB 001
Vergeet de Bugatti Chiron. Wie echt aan de top wil rijden, moet bij Aston Martin op de stoep gaan liggen smeken of hij alstublieft een AM-RB 001 mag kopen.

Aston Martin wil zichzelf nog hoger in de voedselketen positioneren en heeft daartoe de handen ineen geslagen met niemand minder dan de renstal van 'onze' Max Verstappen, Red Bull Racing. De coproductie heeft codenaam AM-RB 001 gekregen en bezorgt, op papier tenminste, zelfs de Bugatti Veyron het schaamrood op de kaken. Een definitieve naam moet nog worden gekozen.

De AM-RB 001 moet een Jeckyll and Hyde op wielen worden: een prettige en gebruiksvriendelijke straatauto, maar tegelijkertijd een monster op het circuit. Het lichtgewicht koolstofvezel chassis draagt twee zitplaatsen en een atmosferische, hoogtoerige V12 middenmotor die nieuw ontwikkeld is. Verdere specificaties heeft Aston Martin nog niet vrijgegeven, maar ze beloven wel een 1:1 vermogen-gewichtsverhouding. Ter vergelijking: de Bugatti Chiron moet met 1.500 pk 1.995 kilo op gang krijgen, ofwel 1:1,33.

Om dat allemaal ondanks het beloofde lage gewicht strak op de weg te houden is veel aandacht besteed aan de downforce en een groot deel daarvan heeft Red Bulls Adrian Newey aan de onderkant gerealiseerd, zodat Aston Martins Marek Reichman zo min mogelijk werd belemmerd in zijn creativiteit rond de koets. De versnellingsbak is volledig nieuw ontwikkeld en komt uit de laboratoria van Red Bull.

De Aston Martin AM-RB 001 zal worden gebouwd in de eerder voor de One-77 neergezette fabriek in Gaydon. De oplage blijft beperkt tot tussen de 99 en 150 (inclusief overgebleven prototypes) straatversies en 25 circuit-uitvoeringen. Exclusiviteit is dus gewaarborgd en naar verluidt is het aantal gegadigden al twee keer zo hoog als de oplage. Eigenaren van een One-77 of een Vulcan schijnen kans op voorrang te krijgen wanneer CEO Andy Palmer eind juli aan de toewijzingen begint. Wie tot de gelukkigen behoort, moet dan nog wel even een kleine aanbetaling doen van een kwart miljoen pond (die hebben dan weer reden de brexit toe te juichen). De totaalprijs voor een AM-RB 001 is nog niet bekend, maar een bedrag van tussen de 2 en 3 miljoen pond gonst in het geruchtencircuit en als dat in de buurt van de werkelijkheid zit, dan kun je ook daarmee de Chiron-eigenaar afbluffen, die immers 'slechts' 2,4 miljoen euro kwijt was.

Ook in Nederland is belangstelling voor de AM-RB 001, vertelt Kroymans Hilversum ons desgevraagd: "Er is een opmerkelijk groot aantal Nederlandse kopers dat zich in Hilversum heeft gemeld," aldus marketing manager Jonathan Middag.

***UPDATE*** Roy Kleijwegt is op dit moment te gast bij Aston Martin (zie laatste foto) en weet te melden dat AM mikt op een gewicht onder de 1.000 kilo.

Lezersreacties (45)

Reageren